Bujabéza (ne) všední osamělosti aneb Seznamovací HELL

Každý to zná, každý si tím prošel. Seznamování. Někteří lidé, (zejména ti, co trpí vztahovým OCD, pravděpodobně i BPD, a lidé je opouštějí mnohem častěji, než přicházejí) to ale znají až příliš dobře. A takoví lidé Vám řeknou, že seznamování je (zvlášť v době kovidové) učiněné PEKLO. 

Tak předně: seznamovací aplikace. Seznamovací aplikace jsou ultimátní self-esteem breaker, protože díky seznamovacím aplikacím, (zvlášť když jsi heterosexuální muž, téměř ve středním věku) začneš mít zanedlouho pocit, že jsi nikým nechtěný, všemi opovrhovaný jedinec, který si nezaslouží nejen osobní setkání, ale DOKONCE I CHAT. Badoo, Tinder, a nejnověji fb seznamka. Všechno to funguje na principu swajpu. Volně přeloženo, když Ty, i druhá osoba na konci zeměkoule, potáhne (zpravidla palcem) doprava, vytvoří se takzvaný "Match" a AŽ POTÉ, si můžete "povídat" tzv. Chatovat. Zní to složitě? Ono i JE. Již při "matchi," nastává (zejména u tinderu) prvotní problém. S NIKÝM SE NEPROPOJÍŠ. Nevím jak je to možné, ale před covidem jsem já (heterosexuální muž, v téměř středním věku) měl alespoň semtam nějaké propojení, ze kterého vyšlo mnohdy cosi zajímavého, někdy dlouhodobého, někdy krátkodobého, ale vždycky aspoň něco. Po covidu NIC. Jediný match, jediné propojení, vůbec N I C, a když už, tak s osobami nepřívětivého vzhledu, a navíc s takovými, které BEZDŮVODNĚ ukončují konverzaci.

 Tím se dostáváme k dalšímu bodu: Ghostingu. Výhoda internetu totiž, (hlavně pro ženy) spočívá v tom, že vás mohou kdykoliv, bez udání důvodu opustit. To, co by mělo být v reálném světě nemyslitelné, se na internetu stane Vaším denním chlebem. Jste ponořeni v zatím nezajímavé konverzaci, ale doufáte, že z toho bude něco víc? Slečna vám nedá šanci - protože vás ghoustne. Píšete si se slečnou dlouhé minuty, hodiny a dny a konverzace se zdá být oboustranně přínosnou? Slečna Vás stejně ghoustne. A nejhorší je, že se často stává, že si Vás slečna vůbec nezablokuje, ani neodstraní, jen prostě přestane odepisovat. A vy víte, že tam někde je, dokonce máte oznámení, že si vaše zprávy čte, vidíte zelené světýlko značící její přítomnost, ale prostě n e o d e p i s u j e. Dokážete si představit, že by se něco takového stalo v reálném světě? Že byste se začali bavit s dívkou na ulici, v divadle, na koncertě, a ona by se po jediné větě, (nebo dokonce více větách) sebrala a odešla, bez jakékoliv omluvy, vysvětlení? Dle pisatele tohoto blogu se jedná o opravdu krajně nevhodný, a nevychovaný přístup, nicméně přesto se to děje.

Tím se dostáváme k dalšímu bodu. Seznamování v realitě. Řekněme že došlo k úspěšnému "matchi" a že vás slečna neghoustla ani bezdůvodně nezablokovala, a domluvili jste se na setkání. Tak pro vás začíná i končí všeurčující událost, na které se rozhodne o vztahu, naprosté lhostejnosti, nebo aspoň o kamarádství

Předně bych chtěl říct, že jsem sám zažil první rande z tinderu, která skončila sexem. Nebylo jich ani tak málo, a věřím, že většina mužů má nainstalován Tinder, protože věří, že se tohle může stát. Vždyť kdo by nechtěl místo nějakých 1500 utratit za ženu, (dejme tomu, cca podle polohy a místa) až o 50 procent levnější sumu a přesto s ní skončit v posteli? Jednou se mi dokonce stalo, že slečně jsem koupil jeden, jediný čaj, a poté si mě odvezla vlastním autem domů, a začal z toho několikaměsíční "vztah" plný vydržování, spolubydlení, sexu a společně tráveného času, ale to byla tedy naprostá anomálie. Mnohem spíše se stane, že slečna přijde, uvidí vás, mluví s vámi, (a tak nějak nejspíš , že to není ono, ale nejspíš si řekne: "ale co už, když už za mě utrácí, tak tu zůstanu, a příště už prostě nepůjdu") anebo vám rovnou řekne, (což je možná i horší případ,) "Hele já děkuju za drinky, ale odcházím za kamarádem, se kterým vím, že se budu bavit víc." To vás, jakožto nepopiratelně zábavného, (ale zároveň hluboce osamělého) člověka, může sejmout víc, než například věta; "nejsi hezkej, nelíbíš se mi".

... Co z toho vyplývá? Seznamování je čistý hell. A to říkám jako člověk, který vyzkoušel i Speed dating, i různé zážitkové kurzy, i chodil na jógu (po vzoru Mela Gibsona z filmu Po čem ženy touží,) i si dokonce přisedá čas od času ke stolům náhodných lidí a snaží se je zaujmout komverzací. A přesto jej stojí obrovské úsilí se seznámit. Jedná se totiž o to, že ten bujabézní okamžik vzájemného propojení a okouzlení není ničím častým a dá vlastně kurevskou práci a hlavně kurevskou náhodu, aby se dvě duše sešly, nejen k sexu (o ten jde nakonec vždy až při poslední řadě) ale hlavně k propojení duší, které je vlastně něčím strašlivě výjimečným a neobvyklým.

P.S.:

Muže, čtoucí tento článek,  žádám,  ať se podělí o své zkušenosti se seznamováním do komentářů.

Ženy, čtoucí tento článek, žádám o vysvětlení, proč muže ghoustují do komentářů.

Dík.

https://www.idnes.cz/onadnes/vztahy/zpusoby-rozchodu-rozchod-ghosting.A200320_095311_jpz-laska-sex_skld

Vlastní song o této problematice
















Komentáře

  1. Jako vzdy velmi kvalitni cteni pane Jarloslafe!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, ale kde jsou vaše zkušenosti s ghostingem?

      Vymazat
  2. Ghosting celé sociální bubliny jsem provedl již 2x. Je to očistná procedura.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dle pisatele tohoto blogu se jedná o opravdu krajně nevhodný, a nevychovaný přístup, nicméně přesto se to děje.

      Vymazat
  3. Soucitim s tebou. Měla jsem si to přečíst před instalací tinderu.
    Ghoustla jsem jednoho, protože to byl debil. Jinak mě ghostuji pravidelně ostatní.
    Prostě si nemáme co říct.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toto je hodnotný a dobrý komentář, protože je od ženy 🌛

      Vymazat
  4. Přijde mi, že obdoba "ghostingu" v el. komunikaci není ani v reálu nic neobvyklého. Kdo pamatuje doby, kdy byla komunikace přes internet ještě v plenkách, jistě pamatuje, že někdo se už neozval (nezavolal), dotyčná už nechtěla nikam jít apod. Asi nic neobvyklého. Vůbec si nejsem jistý, jestli je "ghosting" ta horší varianta. Začít být 10 x ignorován mi připadá jako menší zlo, než slyšet, že jste 1. debil (jak tu komentující čtenářka napsala), že 2. se nelíbíte, 3. že jste málo majetný, 4. že jste debil, 5. že jste debil, 6. že je tu lepší kandidát než vy, 7. že se nelíbíte,. 8. že se nelíbíte, 9. že je tu někdo lepší, 10. že jste debil.
    V jedné odborné studii stálo něco v tom smyslu, že z hlediska populačních vln mají výhodu muži, u kterých došlo k zvýšení porodnosti cca 2-5 let po jejich narození (ženy hledají obvykle o něco starší partnery). Platí i obráceně; muži, u kterých došlo po jejich narození k poklesu jsou v nevýhodě.
    Ženy jsou (údajně z biologicé podstaty) mnohem vybíravější - zjednodušeně - ve skupině 10 žen bude jejich snaha získat z 10 mužů 2 neatraktivnější - ostatně tak nějak tu funguje i u nějakých cílených schůzek - často z 10 mužů si většina nějakou vybere, ale z 10 žen by si vybraly jen 2 - opět je ale hypotéza, s kterou toto může souviset - na seznamkách se můžou častěji objevovat méně žádaní muži a naopak náročnější ženy; - mimochodem - mnohem víc zůstává bezdětných mužů, než žen, jakoby ženy selektovaly jen ty žádanější - samozřejmě s mnoha výjimkami(leckdy zdánlivými). S nástupem seznamek se naplno projeví "trh" (asi je v podstatě pravidlo, že mužů je na seznamkách mnohem víc), takže ženy si mohou o to více vybírat (až můžou někdy přebrat).
    Evidentně jste byl dostkrát úspěšný, ale je možné, že už začínáte být ve věku, kdy mají ženy jiné preference, než sex na prvním rande, případně je vaše cílová skupina už rozebrána těmi, kteří s těmito ženami zůstali v trvalejším vztahu.
    K tomu, že se vám ozývají osoby nepřívětivého vzhledu; dost možná jim přijde, že jste na "podobném levelu", takže ony vás vidí asi trochu jinak, než vy sám sebe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toto je extrémně hodnotný komentář, napsán natolik inteligentně, že jsem nebyl na první dobrou schopen jej pochopit. Nicméně s poslední větou nelze souhlasit. Pisatel tohoto blogu je všeobecně považován za krajně pohledného tvora.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za přečtení!

Populární příspěvky z tohoto blogu

BANGER. (recenze)

Jiří Palach a zabití Nepěkného Tvora